Psychische Aandoeningen (ook wel Psychische Stoornissen)
Ziekelijke stoornissen van het denken, voelen, willen, oordelen en/of doelgericht handelen die worden gekenmerkt door afwijkende ervaringen en gedrag. Afwijkend van wat in de betreffende cultuur als normaal wordt ervaren. Dit kunnen plotselinge (= acute), aanhoudende (= chronische) of steeds terugkerende (= recidiverende) storende en/of bedreigende gevoelens, gedachten en/of gedragingen zijn.
Psychische aandoeningen komen steeds hoger op de lijst van ziektes. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) schat dat in het jaar 2020 depressie, na de hart- en vaatziekten, ziekte nummer twee zal zijn. Om die reden wordt een grootschalig, wereldwijd onderzoek gehouden naar psychische aandoeningen, waarbij meer dan honderdduizend mensen worden ondervraagd naar hun psychische toestand.
In Nederland wordt het onderzoek naar gezondheid en kwaliteit van leven uitgevoerd door het Trimbos-instituut (Nemesis-onderzoek = Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study) en de Rijksuniversiteit Groningen.
Eerdere resultaten van het Nemesisonderzoek hebben al aangetoond dat in Nederland ongeveer een kwart van de bevolking regelmatig, voor kortere of langere duur, gebukt gaat onder psychische klachten.
In het onderzoeksjaar 1998 bleek 7,6% last te hebben van stemmingsproblemen (met name depressie), 12,4% had angstproblemen (vooral fobieën), 8,9% had problemen met alcohol of drugs, 0,4 % had een eetprobleem (anorexia of bulemia) en 0,2% leed aan schizofrenie (bron: www.iva.nl).
Onderscheiden worden psychische aandoeningen die:
- niet of onvoldoende zelfstandig kunnen worden beheerst en/of aangepast
- matig tot zeer ernstig lijden kunnen veroorzaken bij de patiënt zelf en/of mensen uit diens omgeving
- het dagelijkse functioneren in de privé en/of werksfeer matig tot zeer ernstig verstoren.
(bron: www.consumed.nl)
Psychische aandoeningen, acceptatie
Het probleem van psychische aandoeningen is vaak de angst en schaamte voor dergelijke aandoeningen. Nog niet zo lang geleden, werden patiënten met ernstige psychische aandoeningen voor `gek`, `geestesziek` of `gestoord` versleten. Door de moderne inzichten in de werking van de hersenen weet men nu dat het in feite om centrale zenuw-aandoeningen gaat, die vaak goed kunnen worden behandeld of genezen.
Cijfers (bron: www.psychowijzer.nl)
Depressie
1 op de 10 mannen en 1 op de 5 vrouwen heeft minstens eenmaal in het leven een depressie. Ook 3 tot 8% van de 12- tot 18-jarigen heeft er last van. 2 tot 3% procent van de ouderen heeft een ernstige depressie. Een veel groter aantal, 15 tot 20% van de oudere mensen, heeft een lichte vorm van depressie.
Eetstoornissen
Per jaar hebben meer dan 30.000 vrouwen tussen de 15 en 29 jaar een eetstoornis. Elk jaar komen er ongeveer 1200 nieuwe mensen met anorexia en 1800 mensen met boulimia bij.
Angststoornissen
Bijna 20% van alle Nederlanders heeft in zijn of haar leven ooit last van een angststoornis. Dit is 1 op de 5 mensen!
Rouw
Elk jaar sterven ongeveer 140.000 mensen. Het aantal nabestaanden is een veelvoud hiervan. Ongeveer 1 op de 5 nabestaanden heeft problemen met de aanpassing aan het verlies.
Dwang
Ongeveer 2% van de bevolking heeft last van dwangstoornissen, waarvan ongeveer net zoveel mannen als vrouwen.
Dementie
In Nederland hebben ongeveer 250.000 mensen een vorm van dementie. Van alle mensen boven de 65 jaar heeft 6 % dementie.
Stress
12 van de 100 bezoeken aan de huisarts hebben te maken met stressklachten. Geschat wordt dat 10.000 mensen per jaar vanwege stress en overbelasting in de WAO terecht komen.
Schizofrenie
Ruim 130.000 mensen krijgen in hun leven de ziekte schizofrenie.
Gokverslaving
Het aantal probleemgokkers wordt geschat op 70.000.
Manisch-depressieve stoornis
1 tot 2% van de Nederlandse bevolking lijdt aan een manisch-depressieve stoornis. Dit zijn meer dan 150.000 mensen. Mannen en vrouwen hebben er even vaak last van.
Posttraumatische stress-stoornisJaarlijks worden naar schatting anderhalf miljoen mensen slachtoffer van geweld of bedreiging. Van alle mensen die slachtoffer zijn van deze of andere schokkende gebeurtenissen ontwikkelt ongeveer 20% een posttraumatische stress-stoornis (PTSS).
Postpartum depressie
Ongeveer 10% van de jonge moeders krijgt na de bevallig in meer of mindere mate een depressie. Dat zijn in Nederland per jaar zo'n 20.000 van de 200.000 jonge moeders.
Borderline
In Nederland hebben 150.000 tot 200.0000 mensen een borderline stoornis. De diagnose wordt drie tot viermaal vaker gesteld bij vrouwen dan bij mannen.
ADHD
Zeker 3 op de 100 kinderen in Nederland hebben last van ADHD, waarvan 1 ernstig. Dit zijn zo'n 40.000 kinderen tussen de 5 en 14 jaar. Ongeveer 30 tot 60% houdt klachten als volwassene.